Има ли значение позицията на сън при избора на матрак?

Има ли значение позицията на сън при избора на матрак?



Има ли значение позицията на сън при избора на матрак?

Всички знаем, колко неприятно може да се окаже спането на неудобен матрак за една вечер. Отивате на гости на приятели или на семейна почивка в хотел – ако матракът не е удобен, е трудно да заспите, а когато се събудите се чувствате уморени и демотивирани да станете от леглото. Още по-лошо е, ако се появи дискомфорт или болки в гърба, кръста или врата. А сега си представете, ако ви се налага да спите на некомфортен матрак всяка нощ. Не си го причинявайте. По-добре инвестирайте в нов.

В такива ситуации логично възниква въпросът как да изберем подходящ матрак. Един от най-честите съвети, които ще откриете онлайн е да съобразите матрака с обичайната позиция, в която спите. Ефективен ли е този съвет при избора на нов матрак или това е поредният мит? Отговора търсим в следващите редове.

От значение ли е позицията на сън при избора на матрак?

Краткият отговор е да. Позицията, с която спите, може да окаже влияние върху това какъв тип матраци намирате за по-удобни. Сред най-честите позиции, в които хората спят са: по гръб, по корем и настрани. Ето какъв матрак е подходящ за всяка от тях:

Спането по гръб, според учените, е най-оптималната и здравословна позиция за тялото, тъй като поддържа гръбначния стълб изправен и не притиска вътрешните органи. Въпреки това, не много хора я предпочитат. Ако вие сте от спящите по гръб, подходящи за вас са матраци с по-висока стабилност, които да осигурят необходимата поддръжка на тялото. Препоръчително е да изберете модел, който има няколко сантиметра мека повърхност от мемори пяна или високоеластична пяна, която да обгърне нежно извивките ви, за да осигури нужния комфорт.

Позицията по корем, обратно на предната, се смята за най-малко здравословна. Основният проблем при нея е притискането на вътрешните органи, като стомаха и белите дробове, а също и дискомфортът в областта на врата и главата, които в тази позиция са надигнати леко назад. Затова не всички видове матраци са подходящи. За предпочитане са балансирани към меки матраци, които няма да оказват голямо напрежение върху торса. В тази позиция важен е и изборът на възглавница, която трябва да бъде ниска и мека или може да спите и без такава. Заложете на матрак от мемори пяна или дунапрен. Те ще се оформят към тялото и ще намалят усещането за притискане и дискомфорт, което иначе биха ви причинили по-твърдите модели.

Третата най-често срещана позиция на сън е настрани. Ако легнете настрани на много твърд матрак ще останат части като врата и талията, които няма да имат осигурена опора и това ще ви причини болка и дискомфорт в тези области. Също така, позицията на гръбначния стълб няма да бъде изправена, което води до допълнителни проблеми. Затова подобно на спящите по корем, хората, спящи настрани, имат нужда от мек матрак или такъв с балансирана твърдост – в зависимост от индивидуалните характеристики на тялото като ръст и тегло.

Как да определим позицията на сън?

Разбира се, ясно е, че почти никой не спи в една и съща позиция в продължение на 8 часа. През нощта всички ние периодично сменяме позата, в която тялото ни се намира. Въпреки това, при всеки от нас, някоя от тези позиции на сън е доминираща и на база нея може да се ориентирате за покупка на матрак. Ако не сте сигурни каква е вашата, помолете партньора ви да ви наблюдава или обърнете внимание в каква позиция заспивате и се събуждате най-често.

Трябва да имате предвид, че макар позицията на сън да е добър ориентир, тя не е единствения фактор, които да вземете предвид при избора на матрак. Индивидуалните предпочитания и особеностите на тялото ви също оказват влияние върху това какви матраци ще ви бъдат удобни. Така че вземете предвид голямата картина, преди да направите покупка.

Свързани публикации

будилник

Джаджите, които вече никой не си купува – поглед към отминалите годиниДжаджите, които вече никой не си купува – поглед към отминалите години



Времената се менят, а с тях – и нравите, привичките, навиците и използваемите уреди. В недалечното минало използвахме редица предмети с предназначение, което, в днешно време, често бива заменено от

Пазаруването на хранителни продукти онлайн навлиза все по-ударно на пазараПазаруването на хранителни продукти онлайн навлиза все по-ударно на пазара



Вероятно вече сте срещали реклами или сте чули отзвук от приятели – на пазара на услугите се налага една нова такава и тя касае снабдяването с хранителни продукти. Ако не